Blog

Splošno

Fizioterapija ENO: Naša zgodba

Fizioterapija ENO: Naša zgodba

Fizioterapijo ENO sva ustanovila Ana Jeras in Borut Vrhovnik junija 2020 z željo po skupni rasti in razvoju fizioterapevtskih obravnav v Ljubljani in Sloveniji. Najina vizija je, da približava fizioterapijo, podprto z dokazi, splošni javnosti, ponudiva strokovno podporo v času rehabilitacije po poškodbah in operacijah, predvsem pa svoje znanje in veščine deliva še z drugimi specialisti ter strokami, ki lahko pacientu zagotovijo kakovostno in sodobno zdravstveno oskrbo.

Kje so se poti srečale?

Ana Jeras in Borut Vrhovnik sva svojo pot združila že pod okriljem ambulante Zdravje AS, danes preimenovane v Ambulanta ZDRAVJE.

Ana: Z ambulanto Zdravje AS sem začela sodelovati v začetku leta 2018. Moja poklicna pot se je začela v zasebni ambulanti s koncesijo v Komendi leta 2014, s katero sem sodelovala še naslednja tri leta. Delovne izkušnje sem pridobila tudi v zasebni fizioterapiji v Železnikih, s katero sodelujem od leta 2015.

Z izkušnjami iz ambulantne fizioterapije in posebnim znanjem iz ortopedske manualne terapije sem se želela priključiti Ambulanti Zdravje AS, ki je vzpostavljala model celostne in individualne obravnave pacientov na enem mestu. Povezovanje z zdravniki specialisti, ki je poleg hitre diagnostike omogočalo tudi takojšno konzultacijo, in delovni pogoji, ki so nam zagotavljali možnost izvajanja kakovostne in učinkovite fizioterapevtske obravnave pacientov, so bili izrednega pomena za moj osebni razvoj in rast.

Supervizije z zdravniki specialisti, psihoterapevti, kineziologi in drugimi strokovnimi sodelavci so prispevale k osebnemu in strokovnemu razvoju ter uspešnemu reševanju zahtevnejših primerov, s katerimi smo se srečevali v naši ambulanti.

Fizioterapija ENO: Naša zgodba
Fizioterapija ENO: Naša zgodba

Borut: V ambulanto Zdravje AS sem prišel konec leta 2017. Ob tem sem bil in sem še vedno dejaven v zasebni nevrofizioterapiji Gibanje, prej pa v zasebni kliniki Zdrav Splet. Svojo poklicno pot v Sloveniji sem začel leta 2013 kot fizioterapevt v zdravstvenem domu v Bohinjski Bistrici. Glede na moje izkušnje iz Velike Britanije, kjer sem diplomiral, sem v Sloveniji zelo pogrešal moderno multidisciplinarno obravnavo mišično-skeletnih poškodb in preobremenitvenih stanj, podprto z dokazi. Ambulanti Zdravje AS sem se priključil ravno v želji po takem načinu dela, moja pričakovanja pa so bila izpolnjena v celoti, kar so potrdili številni zadovoljni pacienti.

Menim, da smo z interdisciplinarnim sodelovanjem z zdravniki specialisti, psihoterapevtom, kineziologi, skupnimi izobraževanji s specialisti in ažurno komunikacijo ustvarili najboljše možne pogoje za okrevanje po raznih poškodbah, hkrati pa je tako delo tudi zelo prijeten, stimulativen izziv za vse zaposlene.

Kaj nama Fizioterapija ENO pomeni?

Fizioterapija ENO je korak naprej na najini poslovni in strokovni poti. Zaradi sprememb v organizaciji prejšnje ambulante Zdravje AS sva si oba želela nadaljevati opisani način dela.

Borut: Pri multidisciplinarnem pristopu  stranka ni obravnavana kot številka, ampak celostno, ob morebitnem prehajanju k specialistu, psihoterapevtu, kineziologu pa ji ni treba skrbeti in ustreznega strokovnjaka iskati sama, ponavljati celotne anamneze, nositi in iskati izvidov. Ob težavah se strokovna ekipa poveže in kot celota pristopi k iskanju najboljše rešitve. Človeka tako obravnavamo kot eno s pomočjo najnovejših dognanj stroke, ki se neverjetno hitro razvija.

Kot vsaka novost prehod ni bil najlažji in pravzaprav še vedno traja. Treba je uskladiti več urnikov, največji izziv pa so brez dvoma nove obveznosti poslovodenja in administracije. V tem nama je v veliko pomoč licenčni partner Medifit, ki s pomočjo ekipe in programske opreme zadeve optimizira do te mere, da nama kljub novim obveznostim ostane čas za prebiranje strokovnih člankov, udeleževanje in pripravo izobraževanj ter gibanje na svežem zraku, saj je poleg izobraževanja psihofizična kondicija v našem delu ključna.

Ana: Z imenom Fizioterapija ENO sva želela poudariti povezovanje fizioterapije in po potrebi vključevanje razširjenega tima strokovnjakov, ki nam omogoča, da pacienta obravnavamo na najvišji možni ravni. Takšen pristop omogoča kakovostno obravnave, podprte z dokazi, za katero sva se oba zavzemala.

Že v Ambulanti Zdravje AS je vse potekalo na visoki strokovni in organizacijski ravni, kar se je izkazal kot izredno učinkovit model. A je v slovenskem prostoru še vedno prava redkost. Možnost delovanja v ambulanti, ki ponuja takšne pogoje, pa je velik izziv. Prehod ni bil preprost, saj je iz tima ljudi, ki so skrbeli za organizacijo, nabavo materiala, naročanje, poslovanje in podobno zahtevalo, da te vloge prevzameva sama. Tudi sama želim omeniti podporo, ki nama jo nudi ekipa Medifit. Izpostavila bi še direktorico Ambulante ZDRAVJE (nekdanji Zdravje AS) Katerino Rihter, ki nama je s svetovanjem in strokovno podporo pri vzpostavljanju nove ambulante bila v veliko pomoč. 

Fizioterapija ENO: Naša zgodba
Fizioterapija ENO: Naša zgodba

Vizija zdravljenja in terapije pri Fizioterapiji ENO

V naši ambulanti želiva strankam ponuditi celostno in multidisciplinarno obravnavo, v kateri bomo svoje znanje in specializacije dopolnjevali z znanjem zdravstvenih in drugih strokovnjakov. Želimo si, da bi pacient ob prihodu imel občutek, da je zanj poskrbljeno in da bo kljub trenutnim zdravstvenim težavam lahko ponovno zaživel in se svobodno gibal.

Ana in Borut: Veseliva se nadaljnjega sodelovanja z mag. Iztokom Pilihom, dr. med., ki je odličen travmatolog, obravnava raznih poškodb, od dela do športa, pa mi je bila vedno zelo zanimiva (Borut). Paket Specialisti z asistenco zavarovalnice Generali, s katero sodelujemo, in poslovnoinformacijska rešitev eAmbulanta zagotavljata, da je lahko pacient že v istem tednu po poškodbi deležen pregleda in rehabilitacije, kar znatno skrajša čas okrevanja in izboljša izide, posledično tudi stroške, ki so povezani z zdravljenjem.

Prav tako z dr. Martinom Zorkom, dr. med., ki kot fiziater k nama pogosto napoti mlajše športnike različnih panog. Če pri njih poleg terapije vzpostavimo tudi ustrezno sodelovanje s trenerjem, skupaj optimiziramo treninge, s tem zagotovimo, da lahko v športu uživajo dolgo in zdravo brez nepotrebnih, sploh preobremenitvenih poškodb. To je v Sloveniji znana problematika, saj ob prehodu iz mladinske v člansko kategorijo poškodbe ustavijo marsikaterega perspektivnega športnika.

Zgled dobre prakse pri nas je sodelovanje trenerja in fizioterapevtke naše legendarne smučarke Tine Maze, kar je bil brez dvoma ključen del za uspehe in uživanje v njih brez nepotrebnih poškodb.

Omeniti želiva še:

Doc. dr. Vladimirja Senekoviča, dr. med., za področje diagnostike in zdravljenja okvar ter poškodbe ramenskega sklepa. Z njim sva pogosto sodelovala, ko sva obravnavala paciente po rekonstrukcijah tetiv mišic rotatorne manšete ali drugih poškodbenih in kroničnih ramenskih okvarah, ki so posledica športnih ali delovnih preobremenitev ali padcev.

Dr. Matevža Gorenška, dr. med., ki obravnavo poškodbe in obolenja hrbtenice.

Tamaro Klarič, dr. med., ki se ukvarja z diagnostiko in zdravljenjem težav venskega sistema, pri katerih so pacienti pogosto navajali kronično utrujene noge, a vzroka nismo naši v mišično-skeletnem sistemu. Odlična strokovnjakinja za diagnostiko in zdravljenje.

Izpostavila bi tudi dr. Silva Koželja, ki je strokovnjak za psihološko problematiko in psihosomatiko. Z dr. Koželjem vidimo dodano vrednost pri obravnavi fibromialgije in drugih kompleksnih stanj, ki jih ni mogoče odpraviti zgolj z obravnavo mišično-skeletnega sistema.

Katere terapije bova ponujala in katere bova še dodatno razvijala

Cilj nama je ponuditi tehnike, podprte z dokazi, in vključevati nove glede na spoznanja stroke. Želiva ponuditi tudi kakšno izobraževalno delavnico za širšo strokovno in laično javnost, da znanja predava naprej.

Bolečine v hrbtenici so področje z veliko predsodki, ki nimajo nobene znanstvene osnove. Eden od njih je denimo obraba hrustanca, ali da je nujno določene aktivnosti opustiti za okrevanje, čim več počivati ipd.

Na to temo želiva skupaj s kineziologinjo, ki ima veliko izkušenj z dvigovanjem uteži, pripraviti delavnico treninga z bremeni za zdrav hrbet. Poleg učinka na tkivo to blagodejno vpliva tudi na človekovo psiho, saj mu povrne občutek moči in samozavesti.

Glede na odlično opremljen laboratorij na Zavodu za varstvo pri delu Ljubljana (ZVD), omenjeno ekipo in način dela se veseliva tudi izvedbe kakšne klinične študije.

Prav tako si želiva pripraviti svetovanja in predavanja za mlade športnike v okviru mladinskih olimpijskih kampov, s katerimi sva v preteklosti že sodelovala. Profesionalnim in rekreativnim športnikom želiva ponuditi strokovno podporo pri športnem udejstvovanju ne samo pri kurativi, ampak tudi pri preventivnih programih, ki so se v številnih športnih panogah izkazali kot pomemben dejavnik pri zmanjševanju odsotnosti od tekmovanj.

Naša zgodba ste tudi vi

Brez najinih strank in pacientov zagotovo tudi naju ne bi bilo. Zato želiva izraziti neizmerno hvaležnost za vso podporo in priporočila, ki ste jih do zdaj izkazali. Upava, da naju boste spremljali tudi v tej novi skupni zgodbi in da vam bova lahko še naprej pomagala na poti do zdravja.