Blog

Manualna terapija Ugodnosti

10 razlogov, zakaj se odločiti za manualno fizioterapijo

10 razlogov, zakaj se odločiti za manualno fizioterapijo

Manualna fizioterapija je pristop, ki izhaja iz pogovora, usmerjenega pregleda in terapije, s katero odpravljamo ali vsaj zmanjšamo težave gibalnega sistema. Manualni fizioterapevt uporablja različne tehnike in prijeme z rokami ter  terapevtske vaje, ki so prilagojene posamezniku. Slednjim  pomagamo izboljšati ali vzdrževati nebolečo gibanje, odpraviti nepravilne vzorce gibanja, ki vodijo v preobremenitev, ter  nudimo rehabilitacijo po športnih in  drugih poškodbah. 

Naše stranke se za manualno fizioterapijo odločijo v različnih trenutkih in z različnimi željami. V spodnjem članku naštevamo  najpogostejše razloge, zakaj se odločiti za manualno fizioterapijo, obenem pa ponujamo  tudi posebno ugodnost za vse, ki bi se do konca septembra pri nas oglasili na terapiji.Razlog 1: Ko (za)bolijo križ, roke ali noge

Ljudje dandanes preživimo večino svojega dneva v sedečem položaju, po navadi pred različnimi monitorji in napravami. Spet drugi cele dneve stojijo na nogah in si komaj najdejo čas za počitek. Pogosta nepravilna sedeča ali stoječa drža postavi naše telo v neugodne položaje. Zaradi teh prisilnih drž lahko v telesu nastanejo napetosti, ki vodijo do bolečin.

Z manualno fizioterapijo lahko preverimo, zakaj in kje do bolečine sploh prihaja. Nato terapevt s specifično ciljano silo, ki jo aplicira prek rok, mehanično in nevrofiziološko vpliva na tkiva ter  s tem lajša nelagodje in bolečino. Po navadi svetujemo tudi serijo krepilnih, razteznih in drugih vaj, s katerimi lahko preprečimo ponovne težave

Manulna terapija nad napetimi vratnimi mišicami.

Razlog 2: Ko se pri športnih aktivnostih lažje poškodujemo

Naj bo to tek, hoja, pohodništvo, plavanje ali fitnes, vedno se lahko poškodujemo zaradi nepravilnega ali nepredvidenega giba.  Zvini, natrganine in z njimi povezane bolečine so pogoste pri tistih, ki se s športom malo več ukvarjajo in ob poškodbi nadaljujejo z vadbo brez okrevanja.

Pri poškodbah moramo terapevti vedno previdno postopati, saj stanja ne želimo poslabšati. Pacientom svetujemo, da se po potrebi odpravijo tudi na kakšen diagnostični pregled (ultrazvok, magnetna resonanca, rentgen) oz. na pregled pri specialistu (travmatolog, fiziater, ortoped in drugi), saj imamo tako bolj jasno sliko, kje in kako pospešiti celjenje ter  zmanjšati poškodbo.

Športne poškodbe in njihovo celjenje lahko rešujemo z manulano fizioterapijo.

Razlog 3: Ko smo imeli težjo operacijo hrbtenice ali sklepov

V ambulanti Fizioterapije ENO se osredotočamo tudi na pooperativno rehabilitacijo, kjer pomagamo pacientom, da čim prej pridobijo moč in gibljivost operiranega dela telesa. Učinkovita rehabilitacija je namreč ključna, če želimo hitro in dobro okrevati po operaciji.

Prav v tem segmentu srečujemo veliko posameznikov, ki so se za rehabilitacijo odločili prepozno. Ta je namreč v večini primerov svetovana zelo hitro oz. takoj po uspešni operaciji. Dlje časa, ko pacient preživi v mirovanju po operaciji, težje bo vzpostavil pravilne gibalne vzorce.

Razlog 4: Ko imamo stare športne poškodbe, ki se niso nikoli zares pozdravile

Ste se tudi vi kdaj v preteklosti lažje ali huje poškodovali, gibljivost in moč  pa se nista nikoli povrnili? Je mogoče težava v občasni ponovni bolečini? Se je zaradi, npr., slabo saniranega zvina gležnja pojavila bolečina v kolenu, kolku ali celo hrbtu? Niste edini, ki imate te težave.

Stare poškodbe moramo spremljati z dodatno previdnostjo, saj lahko sprožijo verigo drugih težav in lahko vodijo do dodatnih, novih poškodb. Veseli smo, ko nam pacienti prinesejo izvide in slike preteklih poškodb, saj tako  lahko iz njih lažje razberemo izvor težav.

Razlog 5: Ko imamo kronične, ponavljajoče se bolečine

Kronične bolečine ima že  vsaka peta oseba v Sloveniji. Težava je, ko se na kronične bolečine navadimo ali zanje nimamo prave diagnoze. Terapevti ambulante Fizioterapija ENO smo se v preteklosti večkrat srečevali s pacienti, ki imajo kronične bolečine v sklepih, mišicah in živčnih sistemih.

Z manualno fizioterapijo in fizioterapevtsko obravnavo lahko namreč skupaj s pacientom ugotavljamo izvor bolečine ter jo s primernimi prijemi in tehnikami lajšamo ali pa v celoti pozdravimo. Prav tako lahko pokažemo vaje in gibe, s katerimi si lahko v trenutku bolečine pacient pomaga še sam.

Razlog 6: Skolioza, artritis, revmatične težave?

Revmatične in artritične težave največkrat prizadenejo odraslo populacijo med 30. in 50. letom starosti, žal pa v večini primerov zanje še ni  zdravila. V takih primerih je fizioterapevtska obravnava smiselna, saj lahko s pravilno tehniko lajšamo bolečine, upočasnjujemo napredovanje bolezni (skupaj s predpisanimi zdravili), hkrati pa lahko pacientu podamo navodila za domače vadbe in raztezanja.

Deformacija hrbtenice ali skolioza prizadene predvsem  mlajše posameznike. Deformacije lahko brez pravega nadzora z leti hitreje napredujejo, zato so pravilna drža in vaje za moč ključne pri ohranjanju čim boljšega stanja hrbtenice, v hujših primerih pa tudi steznik in redne kontrole pri specialistu. 

Z domačo vadbo in komplementarno manualno fizioterapijo lahko upočasnimo napredovanje bolezni.

Razlog 7: Ko redno doživljamo močne glavobole

Obstaja več vrst glavobolov. Vzroki zanje so številni, od stresa, posledic različnih zunanjih in notranjih sprememb (travmatični dogodek, vreme, hormoni), preobremenitve ali poškodbe vratne hrbtenice. 

Pri slednjih se glavobol pojavlja zaradi prenesene bolečine, lahko je tenzijski ali cervikogeni.

Z manualno fizioterapijo lahko identificiramo strukture vratu, ki povzročajo glavobol, in nanje vplivamo s specifično, dokazano učinkovito manualno terapijo in vadbo.

Glavobole lahko nadzorujemo. Tako ne morejo oni nadzorovati nas.

Razlog 8: Ko čutimo vztrajna mravljinčenja v rokah in nogah

Mravljinčenja v rokah, dlaneh, nogah in stopalih so lahko znak, da prihaja do motenj prevajanja na živčevju. Do tega pride, ko je živec poškodovan ali kako drugače oviran pri sporočanju informacij. Mravljinčenje lahko vodi do blage ali močne ohromelosti, v nekaterih primerih pa ga lahko spremlja tudi močna bolečina. Ne nazadnje je mravljinčenje  znak, zaradi katerega čim prej obiščemo zdravnika ali fizioterapevta s specialnimi znanji.

Na obravnavi preverimo, kje mravljinčenje poteka in do kam sega ter tako poskušamo ugotoviti, kateri živec ali njegova korenina povzročata težave. S tehnikami manualne terapije vplivamo na sklepni segment in mišično-vezivno tkivo ter prikažemo vaje, da odpravimo ali vsaj zmanjšamo draženje živca in vzpostavimo optimalno funkcionalno stanje.

Razlog 9: Če imamo utesnjen ali okvarjen periferni živec

Terapevta ambulante Fizioterapije ENO imava izkušnje tudi z utesnitvami in okvarjenimi perifernimi živci, ki so posledica preobremenitvenih, poškodbenih in degenerativnih stanj ter bolezni.

Z manualno terapijo lahko razbremenimo tiste prehode in izhode, kjer je živec utesnjen, zmanjšamo draženje živca zaradi prenapetih mišic – vezivnega tkiva ali spremenjenega sklepnega gibanja ter prikažemo vaje in tehnike samopomoči, da se stanje ne ponovi ali zmanjša do te mere, da omogoča optimalno funkcioniranje.

Razlog 10: Ko želimo vzdrževati zdravo telo in gibanje

Včasih z nami ni  nič narobe in želimo, da tako tudi ostane. Redne manualne fizioterapije v kombinaciji z vadbo lahko preprečijo nastanek poškodb in bolečin, naj si gre za športna udejstvovanja, delovno okolje ali domača stanja.

Naša želja je, da se k nam vračajo tudi tiste stranke, ki želijo svoje dobro počutje samo ohraniti, in ne nujno samo tiste, ki imajo že obstoječe težave. Ne nazadnje je preventiva boljša od kurative. To velja predvsem za tiste, ki se med službo ali v prostem času dosti časa zadržujejo v prisilni drži, imajo naporne treninge, nimajo pa časa za regeneracijo, vaje za gibljivost in sprostitev.