Blog

Splošno

Dupuytrenova kontraktura

Dupuytrenova kontraktura

Kontraktura je skrčenost ali skrajšanje mišice ali obsklepnega tkiva, ki povzroči zmanjšano gibljivost in v hudih primerih celo popolno negibnost sklepa. 

Kaj je Dupuytrenova kontraktura ali Mb. Dupuytren?

Dupuytrenova kontraktura ali Mb. Dupuytren je ime za zakrčenje vezivnega tkiva na dlani. Najpogosteje bolezen prizadane kite upogibalk prstov prstanca in mezinca, vzrok za pojav pa ni znan. Največkrat se kot rešitev težjih primerov kontrakture priporoča kirurška metoda zdravljenja ali manj invazivno zdravljenje z vbrizganjem kolagenaze oziroma fasciotomija z iglo. Posegu in težjim oblikam bolezni se dokazano lahko izognemo s fizioterapevtsko pomočjo, če bolezen hitro prepoznamo.

Kot enega prvih znakov oboleli najprej opisujejo otipljiv vozliček na notranji strani dlani, ki povzroča neprijeten občutek. Sčasoma je vozličkov čedalje več, ti pa se združujejo v trakove manj elastičnega oz. fibrotičnega  tkiva. Ti trakovi vlečejo prste k dlani in onemogočajo njihovo popolno iztegnitev, ki v najhujših primerih omejujejo funkcijo roke. Bolezen napreduje počasi, večkrat pa prizadane prste dominantne roke. Točnega razloga za pojav bolezni še ne poznamo, bolj nagnjeni k pojavu kontrakture naj bi bili ljudje, ki opravljajo težja fizična dela z rokami, med 40 in 60 leto starosti. Med športniki pa naj bi se Dupuytrenova kontraktura bolj pogosto razvila pri športnih plezalcih in gimnastičarjih. 

Dupuytrenova kontraktura

Kako lahko pomaga fizioterapija?

Tudi pri tem stanju, je fizioterapija bolj učinkovita v začetnem obdobju razvoja bolezni. Že tu, z manualnimi in ortopedskimi testi potrdimo diagnozo stanja, nato pa v začetnem obdobju napredovanje bolezni umirjamo s sproščanjem palmarnega vezivnega tkiva (fascije) in nošenjem opornic ponoči. Prizadevamo si, da bolezen ne napreduje oz. napreduje počasneje, s tem pa se izognemo operativnemu zdravljenju. Izmed vrst fizikalnih agensov so možne pozitivne rezultate pokazali uporaba udarnih valov in laserske terapije. Fizioterapevti bodo sicer pri zdravljenju uporabili različne manualne tehnike (sklepna mobilizacija, raztezanje, prečna frikcija ipd.) za ohranjanje in povečanje elastičnosti tkiva na dlani in pokazali primerne vaje za prste, dlan in zapestje. Vaje so ciljno usmerjene v ohranjanje in pridobivanje funkcionalnosti roke.

Primerna fizioterapevtska obravnava je potrebna tudi tekom rehabilitacije v primeru operativnega posega. Glavni cilj je doseganje večje funkcionalnosti roke in kar najhitrejšo vrnitev v vsakodnevne aktivnosti. K tem spadajo vaje za povečanje obsega gibljivosti in povrnitev moči v roki. S terapijami poskrbimo tudi za gibljivost pooperativne brazgotine in svetovanje za aktivnosti izven fizioterapevtske ambulante. 

Dodatna literatura: https://journals.lww.com/plasreconsurg/Abstract/2014/05000/Evidence_Based_Medicine__Dupuytren_Contracture.34.aspx 

POMEMBNO! Če se tudi sam soočaš s podobnimi težavami kot so te, opisane v zgornji objavi, je pomembno, da se posvetuješ s fizioterapevtom ali izbranim specialistom. Le ta bo s testiranji lahko ocenil resnost stanja, postavil ustrezno diagnozo in predpisal najbolj primerne postopke zdravljenja.

Za naročanje in dodatna vprašanja smo vam na voljo na e-mail naslovu na info@fizioterapija-eno.si ali telefonu 031 681 222.

Ekipa Fizioterapije ENO