Blog

Manualna terapija

Bolečine v rami

Bolečine v rami

Bolečine v rami so ena izmed najpogostejših težav, zaradi katere poiščemo pomoč zdravnika ali fizioterapevta. Pojav bolečine na tem mestu omejuje funkcijo roke, kar pa ljudem predstavlja veliko oviro v vsakodnevnem življenju (delo, opravljanje vsakodnevnih opravil, udejstvovanje pri športnih aktivnostih ipd.).

Razlogov za pojav bolečine v rami je veliko, saj je anatomska sestava rame in ramenskega obroča kompleksna. Ramenski obroč sestavljajo sklepi med nadlaktnico, lopatico, ključnico, prsnico, povezava pa je tudi s prsnim košem, po katerem drsi lopatica. Celoten kostni kompleks povezujejo vezi, fascialno tkivo, sklepne ovojnice, burse in mišice, ki skrbijo za pasivno in aktivno stabilnost rame. Med temi strukturami pa se prepletajo tudi živci, žile in limfa.

Vidimo torej, da obstaja v našem telesu mnogo komponent, vsaka od njih pa lahko vpliva na pojav bolečine. Tu se sedaj pojavi vprašanje: » Kako pa vem kje tiči vzrok?«.

Pri iskanju vzroka je potrebna kombinacija posameznikovih opažanj in primerna diagnostika. Med diagnosticiranjem se lahko poslužimo slikovnih postopkov (npr. rentgensko slikanje, magnetna resonanca, ultrazvok), s katerimi dobimo vpogled v notranjost sklepa. Vendar pa ti postopki pogosto niso dovolj natančni, da bi pokazali pravi vzrok bolečine, so pa zato uporabni pri izločanju hujših stanj, kot so zlomi in popolna pretrganja mišic ali vezi. Nujno potrebni so zato klinični testi, s katerimi testiramo željeno ciljno strukturo in na podlagi tega ugotovimo, ali je udeležena pri vzroku bolečine.

Ta klinična testiranja bo z vami opravil fizioterapevt na prvi obravnavi. Testi se med seboj razlikujejo, izvajajo se v različnih položajih in so lahko v celoti pasivni, pri nekaterih pa pacient aktivno sodeluje zraven. Vrsta in število testov, ki jih bo fizioterapevt uporabil, temelji na začetni anamnezi tj. podatki o vašem problemu, predhodne poškodbe in bolezni, izvidi predhodnih obiskov, pridružene bolezni, življenjski stil in navade ipd. S ponovnim testiranjem pozitivnih testov v začetni obravnavi, kasneje tekom zdravljenja spremljamo tudi uspešnost rehabilitacije.

bolečine v rami

Kaj bo zanimalo fizioterapevta na prvem posvetu?

Vaš fizioterapevt vam bo ob začetku obravnav postavil vprašanja, kot so:

  • Kakšen je vaš problem?
  • Kdaj in kako se je bolečina začela?
  • Trajanje in vrsta bolečine? (npr. pekoča, topa, ostra, mravljinčenje, pikanje ipd.)
  • Kdaj je bolečina najhujša in kdaj se zmanjša? (npr. ob določenih gibih, podnevi/ponoči, mirovanje/aktivnost ipd.)
  • Ali bolečino lahko izzovete? (npr.: z določenim gibom, funkcionalnim gibom, pritiskom ipd.)
  • Ali ste imeli prisotne predhodne poškodbe/bolezni/stanja?
  • Kakšne so vaše dnevne navade/narava dela/življenjski stil?

Komunikacija med pacientom in fizioterapevtom je torej zelo pomembna. Zato bodite čim bolj pozorni na naravo vaše bolečine oz. problema, fizioterapevtu pa podajte kar se da natančna opažanja. S sodelovanjem bo fizioterapevt hitreje in točneje lahko ocenil vaše stanje, vi pa boste z večjim zaupanjem sodelovali pri svojem zdravljenju.

V nadaljevanju bomo opisali najpogostejše diagnoze za bolečine v rami, njihove simptome, diagnostiko in možnosti zdravljenja. Mednje spadajo poškodbe rotatorne manšete, utesnitveni sindrom, adhezivni kapsulitis ali zamrzla rama idr.

Spremljajte nas na spletni strani, Facebooku in Instagramu.

Če želite pomoč pri odpravi vaših bolečin v rami smo vam za naročanje in dodatna vprašanja na voljo na e-mail naslovu na info@fizioterapija-eno.si ali telefonu 031 681 222.

Na termin se lahko naročite tudi preko naše strani in sicer s klikom na povezavo: Naroči se