Blog

Manualna terapija

Zamrzla rama

Zamrzla rama

V zadnjem blogu smo predstavili osnove ramenskega sklepa in kaj pričakovati od fizioterapevtske obravnave ob prvem obisku. Ker je ramenski obroč kompleksno sestavljen, je tudi vzrokov za pojav bolečine več. V skupino pogostejših diagnoz za bolečo ramo je ZAMRZLA RAMA, ki se strokovneje imenuje ADHEZIVNI KAPSULITIS ali SKAPULOHUMERALNI PERIARTRITIS.

To je stanje, ki je bilo opisano že leta 1934 kot “težko za diagnosticirati, težko za zdraviti in težko za opisati”. Navadno se pojavi počasi in postopoma, bolečina pa je lokalizirana v okolici narastišča deltoidne mišice in je najbolj intenzivna ponoči. Značilno zanj je omejitev tako aktivne kot tudi pasivne gibljivosti roke, to pa predstavlja velik funkcionalni problem in vpliva na zmanjšano kvaliteto življenja. Zanimivo pa je tudi dognanje, da slikovna diagnostika v primeru zamrzle rame ne pokaže patoloških sprememb v sklepu. Večkrat so sindromu podvržene ženske, sicer pa se po zadnjih statističnih podatkih pojavlja pri 5 % celotne populacije.

V začetnem stanju je najbolj težavno gibanje roke nad glavo in izvajanje giba zunanje rotacije. Ločimo primarni adhezivni kapsulitis, ki nastane spontano, zaradi notranjih dejavnikov v rami in pa sekundarni kapsulitis, katerega vzrok so poškodbe ali druge bolezni, npr. težave s ščitnico, hormonske težave, sladkorna bolezen ipd.

Kaj se dogaja v notranjosti?

Že ime, adhezivni kapsulitis, pove, da gre za zadebelitev sklepne ovojnice ramenskega sklepa. Sam proces začetka sicer ni znan, vemo pa, da se v prvi fazi zgodi vnetni proces sinovialne ovojnice, ki se lahko nadaljuje v kronično stanje, kasneje pa kapsula in vezivno tkivo postaneta bolj fibrotični zaradi povačanega nastajanja kolagena v tem predelu. Bolezen se razvija v treh fazah:

  1. Faza zamrznitve (ang. freezing phase): v tej fazi se postopno povečuje bolečina, ki je najhujša ponoči in je difuzna. Trajanje faze je od 2-9 mesecev.
  2. Faza zamrznjenosti/togosti (ang. adhesive/frozen phase): občutno se zmanjša gibljivost ramenskega sklepa, pojavi se občutek togosti. Bolečina ostaja enaka, lahko se malenkost zmanjša. Trajanje faze je od 4-12 mesecev.
  3. Faza odmrznitve (ang. thawing phase): gibljivost rame se začne postopno povečevati, gibanje postaja lažje in mehkejše, medtem ko bolečina pojenja. Trajanje faze je od 5-26 mesecev.
zamrzla rama

Telo je torej samo sposobno sanirati stanje, vendar celoten proces lahko traja zelo dolgo. S fizioterapevtsko intervencijo proces lahko skrajšamo in omilimo, pri zelo zgodnjem odkritju bolezni pa celo ustavimo. Obstajajo tudi operativni posegi, katerih namen je sprostitev kapsule, vendar raziskave kažejo, da je učinek le kratkotrajen, potrebna pa je še dodatna rehabilitacija pri posegu. Prav tako je učinek kratkotrajen pri vbrizganju kortikosteroida v tkivo.

Fizioterapevtska obravnava je pri sindromu zamrznjene rame skorajda neizigibna. Fizioterapevt vam bo pomagal z izbranimi metodami, ki so dokazano učinkovite pri doseganju izboljšanja. Pomagajo pasivna in aktivna gibanja v ramenu, pri katerih je pomembno, da vas naučimo izvajanja primernih vaj, s katerimi si boste pomagali tudi sami. Bolečine in lažje gibanje dosežemo s sklepno mobilizacijo, s katero terapevt doseže raztezanje kapsule v željeni smeri, dokazano učinkovita pa je tudi terapija z udarnimi valovi, katero vam nudimo tudi v naši Fizioterapiji ENO. Izmed ostalih fizikalnih dejavnikov ki se uporabljajo v terapevtske namene je delno učinkovita tudi laserska terapija, ki pa glede na raziskave pomaga le kratkoročno.

Primerjavo med terapijami pa si lahko preberete tu: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33326025/

POMEMBNO! Če se tudi sam soočaš s podobnimi težavami kot so te, opisane v zgornji objavi, je pomembno, da se posvetuješ s fizioterapevtom ali izbranim specialistom. Le ta bo s testiranji lahko ocenil resnost stanja, postavil ustrezno diagnozo in predpisal najbolj primerne postopke zdravljenja.

Za naročanje in dodatna vprašanja smo vam na voljo na e-mail naslovu info@fizioterapija-eno.si, preko telefona na 031 681 222 ali preko spleta.

Ekipa Fizioterapije ENO